Η «Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης» - CIVIS, είναι ένα δίκτυο δημόσιων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με στόχο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Τα έντεκα Πανεπιστήμια που αποτελούν τα μέλη του δικτύου αυτού είναι: το Πανεπιστήμιο Aix - Marseille (Aix-en-Provence and Marseille, Γαλλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα, Ελλάδα) το Université Libre de Bruxelles (Βρυξέλλες, Βέλγιο), το Universitatea din București (Βουκουρέστι, Ρουμανία), το Universidad Autónoma de Madrid (Μαδρίτη, Ισπανία), το Sapienza Università di Roma (Ρώμη, Ιταλία), το Stockholms Universitet (Στοκχόλμη, Σουηδία), το Eberhard -Karls- Universität Tübingen (Τυβίγγη, Γερμανία), το University of Glasgow (Γλασκώβη, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο), το Paris Lodron University of Salzburg (Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) και το University of Lausanne (Λωζάνη, Ελβετία).Το CIVIS φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε μία κοινότητα το δυναμικό περίπου 470.000 φοιτητών και 58.000 μελών του προσωπικού των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων περίπου 35.000 μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. https://civis.eu/en/about-civis/who-is-civis και http://www.interel.uoa.gr/erasmus/civis.html
Ακαδημαϊκή υπεύθυνη για το CIVIS στο Τμήμα Φιλολογίας: επίκ. καθ. Αθηνά Μπάζου, e-mail:bazouath@phil.uoa.gr
Διοικητικός υπεύθυνος στη Γραμματεία για το CIVIS στο Τμήμα Φιλολογίας: Θεόδωρος Πλιάτσικας, τηλ. 210 7277 311, e-mail: tpliat@phil.uoa.gr
Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε., τον Δήμο Μακρακώμης και τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Γαρδικιωτών Ομιλαίων Φθιώτιδος, το Τμήμα Φιλολογίας Εθνικού Και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Ινστιτούτο Νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου/Κύπρος, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Παν. Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδος το Θερινό Σχολείο (ΘΕΣΤ), που πραγματοποιείται στο Γαρδίκι Φθιώτιδας.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Ανώτατος Αριθμός: 25 άτομα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το θερινό σχολείο Mythos as MythUs θα μελετήσει τον μύθο και τη λαϊκή αφήγηση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως τη φωνή της ανθρωπότητας, μακροχρόνια· με την οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις σκληρές πραγματικότητες, σε περιόδους κρίσης και σε στανάχωρους καιρούς που επηρεάζουν ολόκληρες κοινότητες. Σε τέτοιες περιόδους μετάβασης και αναταραχών, ο μύθος και η αφήγηση χρησιμεύουν για τη βελτίωση των εχθρικών στερεοτύπων, των μεγαλομανών αντιλήψεων και του διαχωρισμού που αναπόφευκτα φέρνουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες. Στον θεραπευτικό της ρόλο, η αφήγηση όχι απλώς διατηρήθηκε αλλά και μεταμορφώθηκε, σε όλες τις προφορικές, γραπτές, ψηφιακές και, τελευταία, ακόμη και σύγχρονες λογοτεχνικές μορφές της, όχι μόνο ως προς τον αταβιστικό κόσμο των αρχαϊκών συμβολισμών, αλλά στην πραγματικότητα. Ο μύθος μπορεί λοιπόν να θεαθεί ως μέσων για να αντιμετωπιστούν, με ποιητικά μέσα, προβλήματα, ιδέες και συναισθήματα που είναι κοινά αλλά και ατομικά, ενώ η αφήγηση με τη μετασχηματιστική θεραπευτική διάσταση που τη χαρακτηρίζει ως πρακτική, συνεχίζει να εξελήσσεται, με εντελώς δυναμικούς τρόπους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ