Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο περιλαμβάνει:
- Πλουσιότατο αρχείο χειρογράφων πρωτογενούς λαογραφικής ύλης. Το αρχείο αυτό, που συνεχώς εμπλουτίζεται με την προσθήκη πρωτογενούς υλικού συγκεντρωμένου από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Λαογραφίας, το οποίο σήμερα πια καταχωρείται σε ηλεκτρονική μορφή, και αποτελείται από 4.000 περίπου χειρόγραφες συλλογές επιτόπιας έρευνας (fieldwork) με χρήση συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, δεμένες σε τόμους (700 περίπου), που αριθμούν περισσότερες από 350.000 σελίδες.
- Συλλογή χιλίων (1000), περίπου, αντικειμένων λαϊκού πολιτισμού.
- Συλλογή μουσικής ύλης, που αποτελείται από 200 και πλέον ηχογραφήσεις δημοτικής μουσικής σε ταινίες παλαιού τύπου μαγνητοφώνου και 100 περίπου κασέτες με δημοτικά τραγούδια, αφηγήσεις παραμυθιών κ.λπ. Το ηχητικό αυτό υλικό αποτελεί τμήμα της ευρύτερης συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου, που συμπληρώνει την έρευνα και τη μελέτη του λαϊκού μας πολιτισμού.
- Αρχείο φωτογραφιών, μέρος του οποίου είναι ήδη ψηφιοποιημένο. Περιλαμβάνεται ακόμη αριθμός γυάλινων πλακών, που συνιστούν την πρώτη μορφή αρνητικού φωτογραφίας.
- Αρχείο μικροφωτογραφιών (microfilms), το οποίο αποτελείται από 13.700 μικροφωτογραφίες λαογραφικών κειμένων από το Αρχείο Παύλου Βλαστού και έξι χειρογράφων 17ου – 19ου αι., ύλης μαγικού κυρίως περιεχομένου (τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης).
- Αρχεία αυτοβιογραφιών και αφηγήσεων ζωής λαϊκών ποιητών, οργανοπαιχτών, χορευτών και τραγουδιστών, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.
- Αρχεία αυτοβιογραφιών και αφηγήσεων ζωής μεταναστών, προσφύγων και Ελλήνων της διασποράς, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το άρθρο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο Φοιτητικές συλλογές λαογραφικού υλικού στο Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Συνέχεια και αλλαγή στη λαογραφική θεωρία και μεθοδολογία, Επετηρίς Κέντρου Λαογραφίας (2014-2019) 35-36 , σ. 257-288.